Moja Julcia zazyczyla sobie dzis nasze ulubione paluchy drozdzowe . Oczywiscie chciala je zjesc na sniadanko ale po krotkiej negocjacji doszlysmy do porozumienia i ustalilysmy ze paluchy wezmiemy na spacer i bedziemy je sobie chrupac. Paluchy sa dobra alternatywa do banana czy jabluszka podczas spaceru a dodatkowo wymagaja zaangazowania dziecka do pomocy przy pieczeniu. Mozna powiedziec ze paluchy towarzyszyly nam dzis caly dzien i zajadala sie nimi cala rodzina:) mozemy je rowniez podac na stol jak mamy zaplanowanych lub nie gosci . Sa latwe i szybkie a do tego tanie .
Do zrobienia dwoch blach paluchow potrzebujemy :
Drozdze
1 i 1/2 szklanki wody letniej przegotowanej
5szklanek maki pszennej
Sol
Vegete
Oliwe z oliwek lub olej
Drozdze mieszamy z letnia woda az do rozpuszczenia. Dodajemy make i szczypte soli . Miksujemy lub wyrabiamy recznie okolo 7-10 min. Zostawiamy do wyrosniecia pod przykryciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz