Sklepy zasypuja nas przeróżnymi hasłami produktów tylko po to aby kupić ich wyrób. W czasach w jakich żyjemy musimy mieć sie na baczności i nie łapać się na nazwy typu: Rajski.....(...) , Puszysty ....(..) , Delikatny ....(..) Domowy ....(...) ...Wiejski ....(..)
Wszystko pięknie ładnie wygląda w sklepie na półce. Musimy jednak pamiętać że za tymi nazwami kryje się zazwyczaj CHEMIA CHEMIA I JESZCZE RAZ CHEMIA !!!!
Ja wyrobiłam sobie nawyk odwracania produktu którym jestem zainteresowana i czytania etykiet i składu . Pamiętać również trzeba o cenie . Cena zazwyczaj świadczy o jakości tego produktu. Żeby wyprodukować jaki kolwiek produkt który jest dobry to potrzeba składników również dobrych jakościowo- umówmy sie , coś wyika z czegoś. Jeśli produkt jest tani odrazu powinien być to dla nas komunikat że produkt należy odwrócić i przeczytać skład . Nie dajmy się naberać na nazwy , rysunki i promocję. Róbmy zakupy z głową. Przecież chodzi o zdrowie nasze i naszej rodziny . Data ważności - jeśli jest długa np. dwa lata to juz włączamy czerwone światło !!! Odwracamy i znów czytamy skład. Jak coś co jest dobre jakościowo może być zdatne do użytku przez 2 lata !!! Podejrzane .... ;)
Także tak ...
Unia Europejska pomaga nam wychwycić produkty które są jakościowe i wyróżnia je za pomocą znaków jakościowych .
W systemie europejskim Unia wyróznia się następujące kategorie produktów :
produkty regionalne znanego pochodzenia
Jest to unijny znak jakości przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca, w którym jest wytwarzany i podkreślającej ich związek z tym miejscem. Wszystkie surowce potrzebne do wytworzenia tego produktu pochodzą z określonego obszaru geograficznego oraz wszystkie fazy wytwarzania mają miejsce na tym obszarze.
Aktualnie 9 polskich produktów otrzymało oznaczenie Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP):
1. bryndza podhalańska
2. fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca,
3. fasola wrzawska,
4. karp zatorski,
5. miód z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny/Seinų/Lazdijų krašto medus,
6. oscypek,
7. podkarpacki miód spadziowy,
8. miód kurpiowski,
9. redykołka,
10. wiśnia nadwiślanka
2. fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca,
3. fasola wrzawska,
4. karp zatorski,
5. miód z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny/Seinų/Lazdijų krašto medus,
6. oscypek,
7. podkarpacki miód spadziowy,
8. miód kurpiowski,
9. redykołka,
10. wiśnia nadwiślanka
Chronione oznaczenie geograficzne
Jest to unijny znak jakości przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej
jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca, w którym jest wytwarzany i
podkreślającej ich związek z tym miejscem. Jednak ten związek z miejscem
figurującym w nazwie produktu jest słabszy niż w przypadku produktów
ChNP. Znak ChOG mogą otrzymać produkty, których przynajmniej jedna faza
wytwarzania ma miejsce na tym obszarze. Np. Miód wrzosowy z Borów
Dolnośląskich – pyłek musi pochodzić z kwiatów na terenie Borów
Dolnośląskich, ale pszczoły mogą być przywożone z innych obszarów. Znak
ChOG jest zatem mniej restrykcyjny. Jego uzyskanie jest łatwiejsze.
Ważnym czynnikiem dla jego uzyskania może być np. ugruntowana renoma
produktu.
Aktualnie 18 polskich produktów posiada znak ChOG:
1. andruty kaliskie,
2. chleb prądnicki,
3. fasola korczyńska,
4. jabłka grójeckie,
5. jabłka łąckie,
6. jagnięcina podhalańska,
7. kiełbasa lisiecka,
8. kołocz śląski/kołacz śląski,
9. miód drahimski,
10. miód kurpiowski,
11. miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich,
12. obwarzanek krakowski,
13. rogal świętomarciński,
14. ser koryciński swojski,
15. suska sechlońska,
16. śliwka szydłowska,
17. truskawka kaszubska/kaszëbskô malëna,
18. wielkopolski ser smażony
2. chleb prądnicki,
3. fasola korczyńska,
4. jabłka grójeckie,
5. jabłka łąckie,
6. jagnięcina podhalańska,
7. kiełbasa lisiecka,
8. kołocz śląski/kołacz śląski,
9. miód drahimski,
10. miód kurpiowski,
11. miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich,
12. obwarzanek krakowski,
13. rogal świętomarciński,
14. ser koryciński swojski,
15. suska sechlońska,
16. śliwka szydłowska,
17. truskawka kaszubska/kaszëbskô malëna,
18. wielkopolski ser smażony
Kolejny znak :
Gwarantowana Tradycja Specjalności
Jest to unijny znak jakości, nadawany produktom o tradycyjnej nazwie,
nawiązującej do jego specyficznego charakteru lub tradycyjnie używanej
dla tego produktu. Produkt musi być wytwarzany z tradycyjnych surowców,
według tradycyjnej, przekazywanej z pokolenia na pokolenie receptury lub
tradycyjnymi metodami od co najmniej 30 lat.
O oznaczenie GTS mogą ubiegać się produkty rolne przeznaczone do spożycia przez ludzi (płody ziemi, produkty pochodzące z hodowli, rybołówstwa oraz produkty pierwszego przetworzenia, będące w związku z tymi produktami) lub środki spożywcze m.in. piwo, chleb, ciasto, ciastka, wyroby cukiernicze, makarony) a także gotowe dania.
O oznaczenie GTS mogą ubiegać się produkty rolne przeznaczone do spożycia przez ludzi (płody ziemi, produkty pochodzące z hodowli, rybołówstwa oraz produkty pierwszego przetworzenia, będące w związku z tymi produktami) lub środki spożywcze m.in. piwo, chleb, ciasto, ciastka, wyroby cukiernicze, makarony) a także gotowe dania.
Aktualnie 9 polskich produktów posiada znak GTS:
1. półtorak,
2. dwójniak,
3. trójniak,
4. czwórniak,
5. kabanosy,
6. kiełbasa jałowcowa,
7. kiełbasa myśliwska,
8. olej rydzowy,
9. pierekaczewnik
Unia Europejska posiada jeszcze jeden znak jakości dla produktów ekologicznych
Produkty znakowane muszą pochodzić z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Użycie tego znaku gwarantuje, że produkt spełnia wymogi oficjalnego nadzoru, pochodzi bezpośrednio od producenta lub został przygotowany w zamkniętym opakowaniu oraz zapewnia, że przynajmniej 95% składników produktu zostało wyprodukowane metodami ekologicznymi. Unia Europejska gwarantuje wiarygodność produktów rolnictwa ekologicznego, niezależnie od miejsca ich wytworzenia.
Polska nie zostaje również w tyle i również zaczęła certyfikację produktów żywnościowych o wysokiej jakości.
System " Jakość Tradycja "
System ten został stworzony przez producentów zrzeszonych w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego, ale jest otwarty dla wszystkich producentów, których produkty spełniają określone w Regulaminie Systemu wymagania.
Producenci zgłaszający swe produkty do znaku „Jakość Tradycja” dokładnie określają skład produktu, sposób wytwarzania i procedury kontroli. Należy także udokumentować 50-letnią tradycję wytwarzania produktu (dla europejskich systemów wystarczy 30 lat i z tego punktu widzenia znak „Jakość Tradycja” jest bardziej restrykcyjny).
Życzę powodzenia na kolejnych zakupach :)





Brak komentarzy:
Prześlij komentarz